Make your own free website on Tripod.com

Oranjegoed!
Vier eeuwen Oranje-Nassau op keramiek

 

In 2010 jaar kleurt Keramiekmuseum Princessehof koninklijk oranje. Op 17 april opent de tentoonstelling Oranjegoed!, een grootse manifestatie over oranjekeramiek, met aardewerk en porselein dat in de afgelopen vierhonderd jaar bij belangrijke historische gebeurtenissen is gemaakt.

 

Niet eerder werd een dergelijk omvangrijk overzicht van Oranjekeramiek in een Nederlands museum getoond. Bijna duizend voorwerpen zullen op een bijzondere wijze worden gepresenteerd; niet chronologisch maar thematisch gegroepeerd, zoals de ontroerende Oranjehuwelijken en de Kinderen van Oranje. Ook worden de schijnwerpers gericht op de leidende rol van de Oranjes, als redders in nood, ten tijde van crises en oorlogen. Regerende vorsten worden geŽerd met portretten, spreuken en symbolen (heraldiek, oranjeboom) op keramiek.

 

Oranjegoed! is een feestelijke presentatie van oud en jong Oranjegoed, van museale topstukken (kostbare tegeltableaus) tot het algemeen herkenbare 20ste-eeuws herdenkingsgoed (geboortebekers, huwelijksmokken). De objecten, afkomstig uit particuliere en museale collecties, worden omlijst met historische film- en geluidfragmenten en interviews met de Oranjeliefhebber en -verzamelaar. Voor de jongeren wordt er een landelijke ontwerpwedstrijd georganiseerd.

 

Waarom deze tentoonstelling over Oranjegoed? Als keramiekmuseum wil het Princessehof in een museale context laten zien dat keramiek van oudsher een van de dragers is van Oranje-memorabilia. Het museum is bovendien gevestigd in het stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel, moeder van de Oranje-Nassau stadhouder Willem IV, en directe voorouder van koningin Beatrix die in 2010 haar 30-jarig regeringsjubileum viert.

 

De tentoonstelling duurt van 17 april tot en met 14 november 2010.

 

Keramiekmuseum Princessehof

Grote Kerkstraat 1, Leeuwarden

Openingstijden: di t/m zo 11.00- 17.00 uur.

www.oranje-goed.nl

www.princessehof.nl